top of page

Βιογραφικά Στοιχεία

Ο Στυλιανός Ι. Μαρκολέφας είναι Μηχανολόγος Μηχανικός. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών το 1989. Στη συνέχεια εκπόνησε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (M.Sc) στο Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με υποτροφία (Research Assistantship) και θέμα την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων Πεπερασμένων στοιχείων και εφαρμογές σε ανάλυση τάσεων πολυστρωματικών σύνθετων υλικών (1992). Στην συνέχεια εργάσθηκε στο Rensselaer Polytechnic Institute ως Ερευνητής Μηχανικός (Research Engineer, 1992-1993). Το 1999  ξεκίνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στο ΣΕΜΦΕ (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής, η οποία ολοκληρώθηκε το 2004, ήταν η μαθηματική ανάλυση της μεθόδου των Ιεραρχικών Πεπερασμένων στοιχείων πολυωνυμικής παρεμβολής υψηλής τάξεως (p-version) και οι εφαρμογές αυτής σε προβλήματα με υψηλή μόλυνση στην προσεγγιστική λύση (Κυματική εξίσωση μεγάλου κυματικού αριθμού, Εξισώσεις Μεταφοράς–Διάχυσης, Σημειακές ιδιομορφίες στην ακριβή λύση, κ.λπ).

 

Από το 1999 έως και το 2011 ήταν μόνιμος Επιστημονικός συνεργάτης (ή Λέκτορας, Π.Δ.407/80) του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Υπολογιστική Μηχανική» του ΕΜΠ, διδάσκοντας μαθήματα ανάλυσης σφάλματος, προσαρμοστικών τεχνικών και εφαρμογών γενικών κλασσικών και μικτών μεθόδων Πεπερασμένων Στοιχείων.  Από το 2004 έως το 2012 δίδαξε, ως Επιστημονικός Συνεργάτης, μεγάλο αριθμό μαθημάτων Κατασκευαστικής κατεύθυνσης και Υπολογιστικής Μηχανικής στο ΣΕΜΦΕ (ΕΜΠ), στο ΤΕΙ Αθήνας, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στο ΤΕΙ Χαλκίδας (Υπολογιστική Μηχανική, Μαθηματική Προσομοίωση στη Μηχανική, Αντοχή Υλικών, Στατική, Στοιχεία Μηχανών, Πεπερασμένα Στοιχεία, Θραυστομηχανική, Ανάλυση Κατασκευών και Μηχανουργική Τεχνολογία).

 

Εργάσθηκε στην Ελλάδα ως Δομικός Μηχανικός με αντικείμενο την Στατική και την Δυναμική ανάλυση κατασκευών με τη μέθοδο των Πεπερασμένων Στοιχείων (μεταλλικά κτίρια, γέφυρες, σήραγγες), είτε ως συνεργαζόμενος μηχανικός σε μεγάλα μελετητικά γραφεία, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας (freelancer). Από το 2012 έως το 2014 εργάσθηκε στην Γερμανία ως Δομικός Μηχανικός Αεροσκαφών (Stress Engineer) στην Sogeclair Aerospace και στην Eurocopter (Airbus Helicopters - Airbus Group). Το αντικείμενο της εργασίας ήταν Κόπωση μεταλλικών δομικών στοιχείων (Airbus Methods IQF, AFI), Ακουστική Κόπωση σύνθετων υλικών CFRP, κατασκευή προδιαγραφών για βασικά πειράματα αντοχής δοκιμίων από σύνθετο υλικό CFRP και προετοιμασία Αναφορών για τα δομικά στοιχεία των θυρών του νέου αεροσκάφους A350XWB, οι οποίες κατασκευάζονται κυρίως από σύνθετο υλικό CFRP, με δομικά τμήματα από Τιτάνιο, Αλουμίνιο και Ανοξείδωτο χάλυβα υψηλής αντοχής.

Τον Ιούλιο του 2014 ορκίσθηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ του πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Στο τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών διδαξε προπτυχιακά μαθήματα του Κατασκευαστικού τομέα όπως Αντοχή Υλικών, Στατική, Δυναμική-Ταλαντώσεις, Μηχανική των Θραύσεων και Ανάλυση Κατασκευών. 

Το Μάρτιο του 2023 εντάχθηκε στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΑΕΤ) του ΕΚΠΑ. Στο Τμήμα ΑΕΤ διδάσκει προπτυχιακά μαθήματα όπως Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Διαφορικές Εξισώσεις και Υπολογιστικές Μεθόδους στην Αεροδιαστημική Επιστήμη.

Επίσης, διδάσκει τα μαθήματα Βασικά και Προηγμένα Υλικά Οχημάτων, Δομικό Σχεδιασμό Οχήματος και Δυναμική Ανάλυση Οχήματος, στα πλαίσια του Π.Μ.Σ. "Σχεδίαση και Κατασκευή Συστημάτων Αγωνιστικών Οχημάτων" του ΕΚΠΑ. Το ερευνητικό του πεδίο αφορά στις Εφαρμογές Μεθόδων Πεπερασμένων στην Νανομηχανική και στα Σύνθετα Υλικά, στην Μαθηματική Ανάλυση (Εκτίμηση σφάλματος) και εφαρμογές των Κλασσικών και Μικτών Πεπερασμένων στοιχείων σε τομείς όπως, η Ανάλυση Κατασκευών, οι θεωρίες Βαθμίδας Ελαστικότητας (Gradient Elasticity), η Υδροελαστική Απόκριση Πλωτών κατασκευών (V.L.F.S) και τα Oικονομετρικά μοντέλα Παραγώγων (Options Markets – Black-Scholes models). Επίσης, το ερευνητικό του πεδίο αφορά στην Ανάλυση τάσεων και παραμορφώσεων συνδέσεων (κολλήσεων) συνθέτων υλικών και μετάλλων με Δομικές Κόλλες υψηλής αντοχής (adhesively bonded joints).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 40 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Επιπρόσθετα, έχει συγγράψει κεφάλαια βιβλίων και πλήθος αυτόνομων διδακτικών σημειώσεων για τα μαθήματα που έχει διδάξει. Οι ετεροαναφορές που έχει λάβει για τις δημοσιευμένες εργασίες του είναι άνω των 600 και είναι κριτής επιστημονικών περιοδικών στο γνωστικό του αντικείμενο.

Σπουδές

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Ανάλυση τάσεων συνδέσεων

Εφαρμογή σε Δομικές Κόλλες Υψηλής Αντοχής

1999

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης Υπολογιστικής Μηχανικής

Μαθηματική ανάλυση (εκτίμηση σφάλματος) και εφαρμογές των πεπερασμένων στοιχείων

Ανάλυση Κατασκευών, Στρωματοποιημένα Σύνθετα Υλικά, Υδροελαστική Απόκριση Πλωτών Κατασκευών (V.L.F.S), Oικονομετρικά μοντέλα Παραγώγων

Θεωρίες Βαθμίδας Ελαστικότητας (Gradient Elasticity)

Ανάλυση με Μικτά Πεπερασμένα Στοιχεία (Μαθηματκή ανάλυση και ανάπτυξη κώδικα επίλυσης FEM)

Παρουσίαση: C0-continuous mixed finite element methods for strain gradient elasticity models governing the behavior of micro-structured solids

Νανομηχανική

Ανάλυση Νανοδομών (Graphene Sheets - CNTs) με πεπερασμένα στοιχεία

Παρουσίαση: A 4-stage multilevel numerical approach to compute nano-inclusions reinforced, Hybrid Laminate Macroscopic Elastic properties

1992

Rensselaer Polytechnic Institute (R.P.I), Troy, New York.

Μάστερ Επιστημών (Master of Science) Πολιτικού Μηχανικού

1989

Πανεπιστήμιο Πατρών

Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού

2004

Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Ε.Μ.Π., Αθήνα

Διδάκτορας Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

bottom of page